понедељак, 10 децембар 2018

Нови трендови у развоју електродистрибутивних мрежа

септембар
2018.

Отворено 11. Саветовање CIRED Србија

Саветовање о електродистрибутивним мрежама Србије, једанаесто по реду отворено је на Копаонику у организацији Националног комитета CIRED Србије. Током саветовања од 24. до 28. септембра око 800 учесника имаће прилику да размени искуства и унапреди знања о новим трендовима у области електродистрибутивних мрежа.

-  У две деценије дугој традицији саветовања представљено је више од 1.300 радова што је омогућило младим стручњацима да стекну нова сазнања. Један од највећих изазова за „Електропривреду Србије“ и „ЕПС Дистрибуцију“, али и цео регион, је како сачувати и задржати младе електроинжењере да не оду у иностранство. Скупови као што је саветовање CIRED управо помажу младима да уче, стичу нова искуства и виде перспективу у развоју у Србији – рекао је Бојан Атлагић, в. д. директора ОДС „ЕПС Дистрибуција“ на отварању 11. саветовања CIRED Србија.

Ове године на саветовању биће представљено 120 радова и одржана четири округла стола, а стручни рад саветовања одвија се у шест стручних комисија. У најављеним дискусијама, биће речи о перспективама и изазовима у електродистрибутивној делатности у Србији. Такође ће бити представљен модел јавно–приватног партнерства у јачању заштите и спашавања на критичној инфраструктури и електроенергетском сектору Србије.

- Овај скуп треба да омогући да сагледамо правце опште модернизације дистрибутивног дела „Електропривреде Србије“ и постизања бољих пословних резултата. Наша заједничка визија је да презентованим концептима, технолошким решењима и научним радовима, подстакнемо коришћење расположивих потенцијала и додатно покренемо сарадњу и развој енергетике у земљама региона – рекао је др Зоран Симендић, председник Националног комитета CIRED Србија.

На Саветовању, поред домаћих и регионалних компанија и аутора стручних радова учествују и представници електропривреде и стручњаци из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Румуније, Португала, Велике Британије, Немачке и Ирске.

Традиционално додељена су и признања заслужним инжењерима који су вишегодишњим стручним и научним радом допринели развоју електродистрибутивне делатности, а „Електропривреди Србије“ уручена је захвалница за помоћ у организацији Саветовања.