уторак, 26 мај 2020

Већа енергетска стабилност за Београд

28.

нов
2019.

Милорад Грчић обишао радове на повезивању ТС „Београд 23“

- У оквиру модернизације електромреже у Београду „Електропривреда Србије“ провући ће каблове испод аутопута од нове трафостанице „Београд 23“ код Аутокоманде и тако обезбедити стабилно снабдевање државних институција, болница, привредних субјеката и других корисника у центру града, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом обиласка радова.

 

Да би се повезала трафостаница са корисницима и истовремено сачувале постојеће инсталације, бушилица ће испод аутопута Београд-Ниш у дужини од 80 метара пробити земљу и омогућити провлачење цеви пречника 60 центиметара у коју ће бити положени електроенергетски каблови. Буши се у облику параболе да би се избегле постојеће инсталације, а највећа дубина подбушивања испод саобраћајнице биће 5,5 метара.

- Захват је врло необичан, али изводљив, а циљ је да се провуку електроенерегетски каблови који што ће обезбедити стабилно снабдевање – истакао је Грчић.

Поузданије напајање имаће Клинички центар, локација Скајлајн, МУП у Кнеза Милоша, болница „Драгиша Мишовић“, као и ватрогасна и полицијска станица на Вождовцу, суд у Устаничкој, Дом здравља, привреда и други корисници. Стабилно снабдевање електричном енергијом центра Београда омогућиће његов даљи развој, изградњу и инвестиције.

Трафостаница 110/10 kV „Аутокоманда“ биће завршена током зиме и вредност те инвестиције је око 900 милиона динара, док захват бушења и провлачења каблова испод аутопута кошта око милион евра, односно нешто мање од 120 милиона динара - рекао је Грчић и додао да ЕПС предузима све како би би прекиди у напајању били што краћи.

Грчић је подсетио да ЕПС наставља са модернизацијом широм Србије, јер осим што све институције морају да имају стабилно напајање и привреда расте, све већи број инвеститора стиже па је развој енергетске инфраструктуре услов за даљи привредни раст.

- Градимо нове трафо станице, реконструишемо старе, јачамо целу мрежу, повећавамо капацитет и стварамо услове за нове инвестиције - рекао је Грчић и додао да тиме ЕПС прати и развојну политику Александра Вучића, председника Србије.